Magdansös Selina Sevil

Magdansös Selina Sevil

Svensk dansstjärna

Professionell magdansös – Internationell artist & Danslärare – Domare i internationella dansmästerskap. På denna sida hittar du Selinas egen berättelse om hennes karriär som dansare, följt av hennes dansutbildning, kompetens och höjdpunkter.

Selina har uppträtt med magdans i över 15 år. Hennes shower har förgyllt slott i Sverige och teatrar i Kina. För att inte tala om alla shower på 5-stjärniga event i Mellanöstern med arabiska kändisar. Om ni letar efter en professionell magdansös som ska uppträda på ert event eller en kunnig instruktör inom orientalisk dans så har ni  hittat rätt. Selinas dansutbildning, meriter, höga teknik och trollbindande charm är en oslagbar kombination! 

Selina är sedan 15 år tillbaka utan tvekan den mest bokade magdansösen i Sverige.

Med kurvorna på de rätta ställena, en djup kunskap inom orientalisk dans och en imponerande meritlista med undervisande och uppträdande runt om i världen, förbereder sig svenskfödda Selina Sevil för att erövra den orientaliska dansvärlden. En exotisk blandning av traditionella dansrörelser från Mellanöstern, de senaste ”haute couture magdansdräkterna” och svensk skönhet gör hennes framträdanden oförglömliga. Med sin exceptionella talang och genuina passion för sin konstform samt en lång lista med framträdande för kungligheter, framstående politiker och kändisar har Selina Sevil har blivit en av de mest erkända och eftertraktade magdansöserna i Skandinavien.

Hur blev en svensk tjej en internationell magdansös

När jag växte upp i södra Sverige hade jag ingen aning om att jag skulle bli en professionell magdansös. Speciellt inte en magdansös som upträdde i Mellanöstern. Jag har alltid älskat magdans och gymnastik men precis som för många andra såg jag det bara som en hobby. Min första kontakt med orientalisk dans var när jag som barn bodde hos en familj från Palestina. Jag föll för musiken och dansrörelserna, började samla låtar och dansa framför spegeln i hemlighet. Om jag träffade någon som kunde dansa magdans så bad jag dem lära mig rörelser. Men jag vågade aldrig visa mina “danskunskaper” – det var min hemlighet.

Första dansjobbet som magdansös

Som barn och tonåring jag uppträdde jag med olika danser men aldrig orientalisk dans. Jag var för blyg. Det var inte förrän jag besökte en restaurang med ett öppet dansgolv, som jag dansade magdans framför människor för första gången. Erbjöds då mitt första dansjobb. Jag tillbringade därefter flera sommarhalvår bosatt i Turkiet, där jag lärde mig turkisk magdans. En manager upptäckte mig och kort efter det stod jag på scen som magdansös på flera 5-stjärniga hotell. Intresset för magdans växte till en passion, ett yrke och en livsstil.

Kämpade med magdansen i Sverige

Strax efter att jag avslutat min utbildning i designteknik började jag resa till olika länder och ta lektioner i magdans av stjärnor från Mellanöstern, Europa och USA. Jag hade fortfarande ingen aning om hur viktig den orientaliska dansen skulle bli i mitt liv. Om jag hade vetat hur magdans skulle förändra mitt liv…. Jag började inom kort uppträda som magdansös regelbundet med mer än 10 shower i veckan. På bara några år hade jag mer än 1000 föreställningar på restauranger. För att inte tala om oräkneliga föreställningar på bröllop, festivaler och andra evenemang. Listan över scener var lång och varierade från; orientaliska restauranger till slott där jag bla uppträdde för Sveriges prins, till att vara Sveriges representant för magdans på stora teatrar i Kina.

Började undervisa

Samtidigt förälskade jag mig i flera andra orientaliska dansstilar från Egypten, Libanon och Gulfen. Undervisa i magdans var något som kom naturligt. Efter att jag 2007 varit anställd på 7 dansskolor startade jag en egen dansskola. Jag hade oftast nio klasser i veckan. Samtidigt undervisade jag utomlands på magdansfestivaler. Jag blev inbjuden att undervisa pål magdansfestivaler i Polen, Danmark, England, Tyskland, Turkiet, Marocko, och Kina. I Sverige ledde jag showengruppen Turkish Delight och var mentor till danslärare och professionella magdansöser. Mina elever brukar beskriva mig som inspirerande, kunnig, ödmjuk – och lite galen. Jag älskar att undervisa – det är en passion! Jag har jobbat hårt med att sätta orientalisk dans på kartan i Sverige. Förutom att driva en dansorganisation som främjar orientalisk dans så har jag har organiserat flera dansresor till Turkiet. Jag har arrangerat föreläsningar, workshops med kända dansare och undervisat skolbarn i klasserna 1-6 på nästan alla Malmös grundskolor.

Passionen tog mig utomlands

Under åren har jag flera gånger intervjuats i ledande svenska medier. Jag skapade även Sveriges första internetbaserade magdansforum och webshop med magdanskläder – Selina’s Bazaar (se menyn). Sedan 2007 har jag även drivit den största svenska bloggen om magdans. Jag har haft fullt upp, men har fortfarande lusten att göra mer, lära mig mer och dansa mer. Söker ständigt nya kunskaper.

Jag påbörjade en diplomerande utbildning i egyptisk dans och musik i England. Utbildningen gavs av den världsberömda egyptiska musikern Hossam och Serena Ramzy. Jag beviljades (som första magdansös i Sverige) ett stipendium av Konstnärsnämnden för att forska i dans från Gulfen. Hittills har jag uppnått många mål och drömmar som jag aldrig trodde var möjligt att nå. Jag känner mig välsignad. Många gånger tänkte jag; det kan bara inte bli bättre än så här. Jag hade så fel.

Vägen till dans i Mellanöstern

2012 besökte jag Dubai och kom i kontakt med en manager som erbjöd mig en chans att göra audition för en av Mellanösterns bästa artistagenturer för magdansöser & sångare. Jag var redo att tacka nej eftersom det skulle innebära att jag skulle resa till Libanon för flera månaders dansträning och ändå inte garanteras något. Jag var rädd, rädd för att resa ensam till ett land så osäkert som Libanon beskrevs i svensk media och… Tänk om jag skulle misslyckas?

Spådamen

Men sen hände något oförutsett. Mina vänner bokade mig en tid för hos en spådam i Sverige på min födelsedag. Utan att veta något om agenturen i Beirut eller mig (inte ens mitt eller mina vänners namn) så sa spådamen:

“Du har blivit ombedd att träna och uppträda utomlands, tacka inte nej, du kommer att få en hel del kontrakt, jag ser dig dansa i ett gyllene palats och jag ser dig dansa på en stor tv-skärm för en enorm publik. Du är en dansare och du måste åka”.

Så galen och vidskeplig som jag var så reste jag till Beirut där jag tränades av magdansöser i två månader. Hade audition för flertalet managers från de största 5-stjärniga eventen i Mellanöstern. En månad senare när bilen stannade utanför det första hotellet jag fick ett kontrakt på i Tunisien så reste sig allt hår på mina armar rakt upp. Namnet på hotellet var “Le Palace” (Palatset på franska) och inrett helt i guld.

Några månader senare stod jag på scen i Irak för 1600 personer och en av väggarna i den stora balsalen hade byggts till en enorm tv-skärm. När jag snurrade på scenen såg jag mig själv precis som spådamen hade sagt: “dansandes på en stor tv inför en enorm publik”. Klippet finns på min youtubekanal.

Karriären tog fart

Sen dess har jag uppträtt på de mest extravaganta eventen i Mellanöstern. Öppnat scenen för arabiska megastjärnor som Fares Karam, Cheb Khaled, George Al Rassi, Mohamas Abed Jabbar, Sattar Saed och Hatem Al Iraqi och uppträtt för kungligheter, shejker och politiker. Med shower varje natt i olika länder som Libanon, Förenade Arabemiraten, Tunisien, Marocko, Qatar, Oman till och med Irak ändrades orientalisk dans mitt liv igen.

Jag är lyckligt lottad som får se världen och växa som magdansös bland fantastiska artister i Mellanöstern. Dessutom har jag blivit vän med magdansöser från hela världen, och fått danskollegor som Sabriye Tekbilek som varit min mentor på min resa mot att vara en professionell magdansös i Mellanöstern. Idag reser jag runt i Mellanöstern och uppträder. Jag undervisar så mycket jag hinner i Sverige och på internationella festivaler. Mina väskor är packade, vem vet vart jag dansar imorgon. Om du vill hänga med på min dansresa så kan du följa min magdansblogg och min Instagram.

Innan jag avslutar min historia vill jag nämna ett par ord till alla uppkommande magdansöser.

”Kom ihåg att alla professionella magdansöser var en gång nybörjare. Var inte rädd för den framtid dansen kan ge dig. Ta chanser, res, utvecklas, var ödmjuk och njut av resan.”

/ Selina Sevil

Att utbilda sig till magdansös

Att utbilda sig till professionell magdansös är en krokigare väg än att utbilda sig inom många andra dansformer. Det finns inga universitet eller en självklar väg till en fullständig utbildning. Dansen har många namn, den kallas magdans, egyptisk dans, turkiska dans, orientalisk dans, dans från Mellanöstern, arabisk dans och på arabiska – raqs sharqi.

Enligt experter är dansformen mycket gammal. Faktiskt den äldsta dansformen i världen. Orientalisk dans fördes vidare från de äldre kvinnorna i familjen till de yngre och varierade i utförande från by till by och land till land. Orientalisk dans har rötter äldre än de största världsreligionerna.

Trots att  orientalisk dans har en djup historik och en världsomfattande popularitet är den den tyvärr fortfarande inte en konstform som en dansare kan studera och få ett diplom från ett universitet. Som en kandidatexamen eller en mastersexamen. Vilket är möjligt i klassiska västerländska danser som balett, eller modern dans.

Detta gör att vägen till att bli en professionell dansare inom orientalisk dans på motsvarande nivå är svårare. Varje orientalisk dansare måste söka efter sin egen väg till en orientalisk dansutbildning. Hon måste studera mer än rörelserna, som historian, musiken och kulturen kring dansen.

Hon måste resa mycket, läsa mycket och uppleva den orientaliska dansen i sin traditionella miljö. Och precis som alla professionella dansare måste hon spendera många timmar på sin dansträning i dansstudion. Allt på egen bekostnad.

Med det sagt förstår man att hitta rätt lärare i orientalisk dans inte alltid är lätt, och att nivån mellan orientaliska danslärare och professionella magdansöser varierar stort. Selina insåg vikten av en bra dansutbildning i början av sin karriär. Hon tog stolthet i att år efter år arbeta hårt, resa till världens olika hörn för att samla in kunskap från kända magdansöser, för att bli kunna bli den magdansös hon är idag.

Selinas utbildning i orientalisk dans

På hennes väg till att bli en professionell magdansös tog hon lektioner av massvis med orientalisk danslärare och mästare. Förutom dessa gick Selina följande utbildningar.

2010-2012: Drumzy School of Dance i England

Ubildning i orientalisk dans för avancerade magdansöser, lärare och professionella artister. En diplomerande utbildning i egyptisk dans och musik i England. Utbildningen gavs av den världsberömda egyptiska musikern Hossam & magdansösen Serena Ramzy.

2011: Jawaad – institut för orientalisk dans i England

Kurs för professionella dansare.

2013: Träning på artistagentur i Libanon

Tränades i orientalisk dans av en danstränare, som endast tränar dansare professionellt verksamma magdansöser i Mellanöstern.

Urval av Selinas lärare

Nedan följer ett urval av de lärare Selina utbildat sig hos inom orientalisk dans och musik. Hon har valt att nämna just dessa lärare över andra eftersom de lämnade ett stort intryck på hennes dans och de var lärare som gjorde att hon växte som dansare, lärare eller artist.

 • Fifi Abdou (Egypten)
 • Badriyah (Tjeckien)
 • Aida Nour (Egypten)
 • Sema Yildiz (Turkiet)
 • Didem Kinali (Turkiet)
 • Hossam Ramzy (Egypten)
 • Zenne Diva (Turkiet)
 • Suraiya (Polen)
 • Sadie (Amerika)
 • Marta Korzun (Ukraina)
 • Alla Kushnir (Ukraina)
 • Serena Ramzy (Brasilien)
 • Warda (Brasilien – UAE)
 • Ogun (Turkiet)
 • Aziza (Kanada)
 • Sheeren (Tjeckien)
 • Nour (Russia – Egypten)
 • Tito Seif (Egypten)
 • Ahmed Fekry (Egypten)
 • Khaled Mahmoud (Egypten)
 • Randa Kamel (Egypten)

Kompetens

 • Känsla för rytm och musik
 • Kreativ förmåga att uttrycka sig genom rörelse
 • Stor erfarenhet att arbeta i team med andra artister
 • Skicklig på att improvisera kroppsrörelser
 • Uttrycker känslor och berättelser i dans
 • Har en bra känsla för rytm och timing
 • Besitter god balans, hållning och smidighet
 • Utför väl isolerade, mjuka och skarpa rörelser
 • Hög teknisk danskompetens och fysisk förmåga
 • Utmärkt förmåga att samordna kroppsrörelser
 • Kunskap om dansens historia och stilar
 • Kunskap om de kulturer dansen härstammar från
 • Kan använda flera typer av dansredskap
 • Förståelse för; rytmer, struktur och instrument
 • Kan improvisera till livemusik
 • Koreografera dansrutiner av hög standard för elever
 • Träna professionella dansare för tävlingar
 • Förmåga att inspirera med kreativitet hos eleverna
 • Erfarenhet av att dansa på film, teatrar och mässor
 • Döma i internationella mästerskap i orientalisk dans
 • Leverera roliga, strukturerade dansevenemang
 • Hantera administration för en dansorganisation
 • Har turnerat som frilansdansare i Mellanöstern
 • Erfarenhet av att designa orientaliska danskläder

Höjdpunkter i Selinas karriär

 • På slott för Sveriges prins Carl Philip, Sverige
 • Konsert med algeriska Cheb Khaled, Danmark
 • Konsert med stjärnan George Rassi, Tunisien
 • Konsert med stjärnan Fares Karam, Tunisien
 • Konsert med turkiska stjärnan Intizar, Sverige
 • Konsert med irakiska Shatha Hassoun, Sverige
 • Konsert med irakiska Hatem-Al Iraqi, Sverige
 • Konsert med Malmös symfoniorkester, Sverige
 • Konsert med irakiska Mohamed Abd Jabbar, Irak
 • Konsert med irakiska Saed Sattar, Irak
 • För kungligheter i Oman
 • För ministrar från Armenien i Dubai
 • 5-stjärniga hotellet Rotana i Arbil
 • 5-stjärniga hotellet Le Palace, Tunisien
 • 5-stjärniga hotellet Thalasso, Tunisien
 • 5-stjärniga Galaxy Hall, Irak
 • 5-stjärninga Zeus, Irak
 • 5-stjärninga hotellet Marti, Turkiet
 • 5-stjärninga hotellet Turban Palace, Turkiet
 • Bellydance China Festival, Kina
 • Casino Cosmopol, Sverige
 • Kervansaray Marmaris, Turkiet
 • Julshow med Danne Stråhed, Sverige
 • 5-stjärniga hotellet Mövenpick, Dubai
 • 5-stjärninga hotellet Crown Plaza, Dubai
 • 5-stjärniga hotellet Shangri-La i Oman